Ereğli dövme salonumuzla iletişime geçmek için buraya tıklayınız.

Dövme çok eski bir tarihe dayanmaktadır. Tarih boyunca çeşitli malzemelerle dövme işlemleri yapılmış ve deri altına işlenmiştir. Fakat günümüzde eski ve yeni nesil teknolojiler ile geliştirilen, geleneksel ve modern dövme makineleri kullanılmaktadır. Her çeşit dövme makinesinin kendine has bir özelliği, sunduğu kolaylıkları ve zorlukları vardır. Bu makalemizde bu farklara detaylıca göz atacağız.
Eğer kullandığınız veya kullanmak istediğiniz dövme makinesinin nasıl çalıştığını ve çalışma prensibini öğrenirseniz işlemlerinizi çok daha bilgili, kolay şekilde yönetebilirsiniz.

1 – Bobinli (Coil) Dövme Makineleri

Bobinli dövme makinesinin icadı 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Net tarih olarak 8 Aralık 1891’de Samuel O’Reilly isimli New York’lu bir dövme sanatçısı tarafından patentlenmiştir.

Çoğunlukla 2 adet bobin bulunduran bu makineler elektromanyetiğin gücünü kullanarak çalışır. Makineye bağlanmış 2 adet bobin (bazen 1 veya 3 olarak değişebiliyor) elektrik akımını süzerek elektromanyetik bir güç oluşturur ve “çekiç” i geri ittirir, elektrik akımının diğer kısmı üst bağlantı takımından devam eder. Yani çekiç, üst bağlantı takımı ve bobinler arasında hızla gidip gelir.

Resimle destekleyecek olursak:

Bobinli dövme makineleri, genellikle çizgi ve dolgu işlerinde başarılıdır ve çoğunlukla bunun için tercih edilirler. Ortalama olarak dakikada 10.000 vuruş yapabilmektedirler.
Bobinli makinelerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Çekiç yayı, üst bağlantı takımı vb. bazı hasar alan ve eskiyen parçalar periyodik olarak değiştirilmelidir.

Aynı zamanda bobinli makinelerin (benim açımdan) birkaç avantajı bulunmaktadır. Örneğin:

  • Grip’in (tutacak) istediğiniz zaman, istediğiniz şekilde, rahatınıza ve kullanımınıza göre pratik olarak değiştirebilirsiniz.
  • Bir problem olduğunda yedek parçası çok kolay bulunabilir ve değiştirilebilir.
  • Bobinli dövme makineleri, rotary (motorlu) makinelere kıyasla çok uzun ömürlü makinelerdir.
  • İğnenin vuruş ayarını, sertliğini ve hatta düşük ölçekte hızını bile direkt makine üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Rotary Dövme Makineleri

Rotary dövme makineleri elektrik motorlu (dc tipi) dövme makineleridir.

Motorlu dövme makineleri kendi içinde gruplara ayrılır:

·         Direct Drive Makineler

Direct drive makineler her hangi bir kurulu veya sistemli mekanizmaya sahip değildir. Motor döner rulmana, iğne ise motorun üstündeki döner rulmana bağlıdır. Ve bu şekilde motorun çalışması ile iğne ileri-geri hareket etmeye başlar.

·         Mekanizmalı Rotary Makineler

Mekanizmalı rotary dövme makineleri direct drive türü makinelerin biraz daha güçlendirilmiş ve teknolojik versiyonudur aslında. Genellikle motor yine döner rulmana bağlıdır fakat aks sistemi ile iğne bağlantı noktası farklı bir yerdedir. Bunun yapılmasının sebebi çoğunlukla iğnenin daha düz bir şekilde hareket etmesi ve stabilitenin sağlanması amaçlıdır.

·         Pen (Kalem tipi) Dövme Makineleri

Kalem tipi dövme makineleri aslında popülerliğini yeni yeni kazanmış makine tarzıdır. İçinde karmaşık bir yapısı bulunan pen dövme makineleri diğerlerinin aksine değiştirilemez, tamiri zor ve sadece kartuşlu dövme makineleridir.

Rotary makinelerde, kullanılan motora ve elektrik aksamına bağlı olarak dakikada 12.000 ila 20.000 arası vuruş yapabilmektedir.

Motorlu makinelerin çalışma prensibini resimle destekleyecek olursak:

(Resimde örnek gösterilen makine direct drive tipi makinedir.)

Rotary makinelerinin (bana göre) bazı avantajları bulunmaktadır. Örnekle:

  • Rotary makineler kullanım olarak pratik makinelerdir.
  • Hızlı ve seri makinelerdir.
  • (Pen makineler) Çoğunlukla tüm işleri (çizgi, dolgu, gölge) yapabilme özelliğine sahiptir.
  • (Mekanizmalı makineler) Genellikle makine üzerinden ayar yapabileceğiniz makinelerdir.
  • Genellikle bakım ve parça değişikliği gerektirmezler.

Aynı şekilde (şahsımca) dezavantajları da bulunmaktadır. Örnekle:

  • Genellikle yedek parçaları çok zor bulunur.
  • Çoğunlukla tamiri ve (gerekli olduğunda) bakımı zordur.
  • (Kartuşlu makineler için) Kartuşlu iğne fiyatları, normal (çubuk) iğnelere göre bariz fiyatta yüksektir.

Genel olarak farklar bunlardır. Diğer tüm sorularınız için iletişime geçebilirsiniz. Ereğli dövme salonu olarak memnuniyetle yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.

Biz dövme stüdyomuzda hem bobinli makineler hem de rotary makineler kullanıyoruz. Anlattığımız üzere her dövme makinesinin kendine has bir özelliği bulunmakta…

Okuduğunuz için teşekkürler..

Eğer sizde dövme yaptırmayı düşünüyorsanız ve Ereğli’de dövmeci arayışındaysanız bizlerle iletişime geçerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz veya randevu alabilirsiniz.

Diğer tüm sorularınız, önerileriniz ve şikayetleriniz için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Hakkımızda daha fazla bilgi almak için, hakkımızda sayfamıza göz atabilirsiniz.
Randevu almak isterseniz, randevu al sayfamızdan, randevularımız hakkında daha fazla bilgi alabilir, ve randevunuzu online olarak oluşturabilirsiniz.

Yorumunuzu Yazın

Bizlere ulaşmak için birçok yol izleyebilirsiniz! E-posta gönderebilir, arayabilir, mesaj yazabilir veya hemen yanda bulunan iletişim formunu doldurabilirsiniz! Contact Icon